Bihar Police Constable 2022-2023 very Important 25 Question Practice | Bihar Police Question Paper In Hindi

Bihar Police Constable 2022-2023 very Important 25 Question Practice | Bihar Police Question Paper In Hindi

Bihar Police Constable 2022-2023 very Important 25 Question Practice. Bihar Police Gk Question In Hindi:- Hello friends if you are also preparing for Bihar Police like me. So get ready now we have some time left. Preparation will be vigorous, we will take care that we do not miss a single question, then what is the delay, friends, let’s start the preparation of Bihar Police Constable and SI. Bihar Police Gk Question In Hindi.

Bihar Police Constable 2022-2023 very Important 25 Question Practice | Bihar Police Question Paper In Hindi
Bihar Police Constable 2022-2023 very Important 25 Question Practice | Bihar Police Question Paper In Hindi

You will get answers to all the questions on our YouTube channel named GK/GS STUDY.

If you want PDF of these questions then join WhatsApp or Telegram.WHATS APP GROUP LINK HERE:- JOIN NOW.

Bihar Police Constable 2022-2023 very Important 25 Question Practice

All Competitive and Government Exam Preparation Done Here. Bihar Police Gk Question In Hindi.

Study More:- Bihar Police Constable Gk Daily Mock Test| Bihar Police Gk Question In Hindi best | Bihar Police Exam Practice 2022-2023.

Study More:- Bihar Police Constable 2022-2023 very Important 25 Question Practice

Bihar Police Question Answer

  1. ‘लोकप्रिय’ शब्द में समास है–
    (A) तत्पुरुष
    (B) अव्ययीभाव
    (C) कर्मधारय
    (D) बहुव्रीहि
    Show Answer
    Answer – (A) तत्पुरुष
  2. ‘शुभागमन’ में कौन-सी संधि है ?
    (A) दीर्घ
    (B) विसर्ग
    (C) गुण
    (D) वृद्धि
    Show Answer
    Answer – (A) दीर्घ
  3. ‘दुश्शासन’ शब्द का संधि-विच्छेद होगा–
    (A) दु + शासन
    (B) दुःशा + सन
    (C) दु: + शासन
    (D) दुश् + शासन
    Show Answer
    Answer – (C) दु: + शासन
  4. “अम्बर-पनघट में डुबो रही, तारा-घट ऊषा नागरी।” में कौन-सा अलंकार है ?
    (A) अनुप्रास
    (B) रूपक
    (C) श्लेष
    (D) उपमा
    Show Answer
    Answer – (B) रूपक
  5. निम्नलिखित में से किस शब्द में ‘वि’ उपसर्ग नहीं है ?
    (A) विटप
    (B) विमाता
    (C) विदेश
    (D) विहीन
    Show Answer
    Answer – (A) विटप
  6. निम्नलिखित में से ‘सु’ उपसर्ग से निर्मित शब्द है–
    (A) सुरेश
    (B) सुन्दर
    (C) सुरक्षा
    (D) सुनार
    Show Answer
    Answer – (C) सुरक्षा
  7. निम्नलिखित में से कौन-सा शब्द ‘इक’ प्रत्यय से बना है ?
    (A) सींक
    (B) प्रत्येक
    (C) दैनिक
    (D) नायक
    Show Answer
    Answer – (C) दैनिक
  8. निम्नलिखित में से किस शब्द में ‘अक’ प्रत्यय नहीं है ?
    (A) रक्षक
    (B) याचक
    (C) नर्तक
    (D) सड़क
    Show Answer
    Answer – (D) सड़क
  9. “निज भाषा उन्नति अहै, सब उन्नति को मूल” यह प्रसिद्ध उक्ति किसकी है ?
    (A) महावीर प्रसाद द्विवेदी
    (B) गोस्वामी तुलसीदास
    (C) भारतेन्दु हरिश्चन्द्र
    (D) प्रेमचन्द
    Show Answer
    Answer – (C) भारतेन्दु हरिश्चन्द्र
  10. किस काल को हिन्दी साहित्य का स्वर्ण युग कहा गया है ?
    (A) रीतिकाल
    (B) आदिकाल
    (C) भक्तिकाल
    (D) आधुनिक काल
    Show Answer
    Answer – (C) भक्तिकाल
  11. Find out which part of a sentence has an error–
    (A) The Prime Minister was asked
    (B) to write a forward
    (C) to the book
    (D) No error
    Show Answer
    Answer – (B) to write a forward
  12. Find out which part of a sentence has an error–
    (A) I must complement you
    (B) on your good manners
    (C) and your impec cable behaviour
    (C) No error
    Show Answer
    Answer – (B) on your good manners
  13. Choose the one which expresses the right meaning of the given word– ‘Selection’
    (A) Denial
    (B) Preference
    (C) Refusal
    (D) Display
    Show Answer
    Answer – (B) Preference
  14. Choose the word opposite in meaning to the given word–
    ‘Agreement’
    (A) Dislocation
    (B) Discord
    (C) Turbulence
    (D) Fragmentation
    Show Answer
    Answer – (B) Discord

bihar police question answer 2022 pdf

  1. Fill in the blanks–
    As he proved inefficient the company………him.
    (A) rejected
    (B) ejected
    (C) evicted
    (D) expelled
    Show Answer
    Answer – (D) expelled
  2. ऋग्वैदिक काल में ब्राह्मणों के प्रमुख देवता थे–
    (A) अग्नि
    (B) सोम
    (C) वरूण
    (D) इन्द्र
    Show Answer
    Answer – (B) सोम
  3. गारो और खासी पहाड़ियाँ किस पर्वत श्रेणी के भाग है ?
    (A) सतपुड़ा
    (B) हिमालय
    (C) पश्चिमी घाट
    (D) पूर्वी घाट
    Show Answer
    Answer – (D) पूर्वी घाट
  4. ‘ग्रीन पीस’ क्या है ?
    (A) ब्रिटेन में एक राजनीतिक दल
    (B) लॉबी
    (C) एक प्रकार का रासायनिक उर्वरक
    (D) पर्यावरण संरक्षण के आंदोलन से जला एक अन्तर्राष्ट्रीय संगठन
    Show Answer
    Answer – (D) पर्यावरण संरक्षण के आंदोलन से जला एक अन्तर्राष्ट्रीय संगठन
  5. निम्नलिखित में से कौन गंगा-मेकांग स्वर्णभूमि सहयोग परियोजना का सदस्य नहीं है।
    (A) भारत
    (B) बांग्लादेश
    (C) लाओस
    (D) वियतनाम
    Show Answer
    Answer – (B) बांग्लादेश
  6. भुवनेश्वर, पुरी तथा पिलानी के मन्दिर किस शैली में निर्मित हैं ?
    (A) नागर
    (B) द्रविड़
    (C) बेसर
    (D) ग्रीक-रोमन
    Show Answer
    Answer – (A) नागर
  7. व्यक्तियों को कर राहत की दृष्टि से निम्न में से कौन अन्य तीन से भिन्न है ?
    (A) राष्ट्रीय बचत पत्र
    (B) सार्वजनिक भविष्य निधि
    (C) इन्दिरा विकास पत्र
    (D) राष्ट्रीय बचत योजना
    Show Answer
    Answer – (B) सार्वजनिक भविष्य निधि
  8. कर्नाटक संगीत का जनक’ के नाम से प्रसिद्ध संत कौन हैं ?
    (A) संत कनकदास
    (B) संत पुरंदरदास
    (C) संत त्यागराज
    (D) संत दीक्षितर
    Show Answer
    Answer – (B) संत पुरंदरदास
  9. निम्नलिखित में से किस राज्य के लोकसभा में अनुसूचित जनजातियों के लिए सबसे अधिक सीटें अरक्षित है ?
    (A) बिहार
    (B) उत्तर प्रदेश
    (C) राजस्थान
    (D) मध्य प्रदेश
    Show Answer
    Answer – (D) मध्य प्रदेश
  10. विश्व का सबसे बड़ा द्वीप निम्नलिखित में से कौन है ?
    (A) अण्डमान निकोबार द्वीप-समूह
    (B) फिनलैण्ड
    (C) आइसलैण्ड
    (D) ग्रीनलैण्ड
    Show Answer
    Answer – (D) ग्रीनलैण्ड
  11. निम्नलिखित देशों में से कौन शंघाई-5 का सदस्य नहीं है ?
    (A) चीन
    (B) रूस
    (C) कजाकिस्तान
    (D) पाकिस्तान
    Show Answer
    Answer – (D) पाकिस्तान
Bihar Police Constable 2022-2023 very Important 25 Question Practice | Bihar Police Question Paper In Hindi
Bihar Police Constable 2022-2023 very Important 25 Question Practice | Bihar Police Question Paper In Hindi
Bihar Police Constable Gk Daily Mock Test| Bihar Police Gk Question In Hindi best | Bihar Police Exam Practice 2022-2023
Bihar Police Constable Gk Daily Mock Test| Bihar Police Gk Question In Hindi best | Bihar Police Exam Practice 2022-2023

Bihar Police Constable 2022-2023 very Important 25 Question Practice

Leave a Comment